Geluk is broos

Met Nieuwjaar wensen we elkaar een “voorspoedig” Nieuwjaar.
Dat is een kreet die ook op kaarten staat en waar je dan je naam onder kunt zetten.
Als je een kaart koopt met een “winters plaatje” en geen tekst zet je het zelf er vaak op:
een goed, voorspoedig, gezond, mooi jaar.
Je meent het echt, maar tegelijkertijd weet je dat het niet voor iedereen die je een kaart stuurt een mooi, voorspoedig jaar zal zijn. Er zullen behalve mooie dingen ook mensen ziek worden, sterven, er zullen banen verloren gaan en ongelukken plaats vinden.

Als er iets in de privésfeer gebeurt in de decembermaand wordt je met de kwetsbaarheid van het leven extra geconfronteerd. Wat schrijf je op een Nieuwjaarskaart aan iemand die net haar man verloren is? Of iemand die net te horen heeft gekregen ongeneeslijk ziek te zijn?

Ook wij zijn deze jaarwisseling weer eens geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven, nu een 5 jarig neefje, die een tijdje hoestte, geen kinkhoest of zelfs longontsteking blijkt te hebben, maar lymfklierkanker.
De prognoses zijn goed, maar er breekt voor de kleine, zijn ouders, en grootouders een zware tijd aan.
De machteloosheid slaat toe. Gelovige mensen kunnen bidden. Anderen kunnen positieve energieën naar hem uitstralen, maar voor de meerderheid van de mensen is er, behalve een kaart sturen en de ouders (praktisch of moreel) steunen NIETS te doen.

Ik las deze tijd in een krant over een initiatief van mensen die een (enorm) eind gaan
fietsen voor kanker. Lekker zinvol denk ik dan. Er wordt geld opgehaald voor meer onderzoeksmogelijkheden, wat natuurlijk goed is, maar er verandert niet werkelijk iets voor je zieke moeder, tante of, zoals in ons geval, neefje. Aan de andere kant kun je dan wel je kracht en energie aanwenden voor iets positiefs, je doet iets.
Ik ben niet het type die een berg op gaat fietsen om kanker te bestrijden ( als het iemand zou redden, zou ik het zeker proberen) maar het
nietsdoen is ook vreselijk.
Hopen kun je, hopen dat volgend jaar deze tijd alles weer goed is.
Dus dan doen we dan maar.

           

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
b3de2a
Onthoud mijn gegevens!