Kerstboom

Vroeger waren er geen kunstkerstbomen. Als je met kerstmis een boom in huis wilde hebben had je een echte.
Of ze er al waren weet ik niet, maar wij hadden vroeger thuis ook geen elektrische kaarsjes in de boom, maar echte. Dus zat het hele gezin op kerstavond muisstil naar de echt brandende kaarsen te kijken; vader met een emmer met spons erin, paraat.
Later, mijn vader was overleden, kwamen er thuis elektrische lichtjes in de boom; in de vorm van kaarsjes, met een knijper eraan om in de boom vast te maken.
Een heel gedoe om die rechtstaand in de boom te krijgen.
Het leek “net echt” ( niet echt), de lampjes waren “vlamvormig” en de witte buisjes die de kaars voorstelde hadden zelfs iets kunstmatigs van een soort gestold kaarsvet bovenaan.
Bovendien werden er knijpertjes met echte kerstboomkaarsjes tussen gezet, zodat het echt leek!!


Tot op heden heb ik nog elektrische kaarsjes in de boom mét knijpertjes. Nog steeds een heel gedoe elk jaar om die er weer recht in te krijgen.
Dit jaar zag ik kerstboomlichtjes in de boom, strengen met (kleine)witte lampjes, die een vreselijk leuk aanzicht gaven als ze branden, die je van bovenaf op de boom “legt” en die in strengen bijna vanzelf op een “natuurlijke” manier naar beneden gaan hangen.
Ik geef toe, ik ben in verleiding gebracht.
Het in én uithalen van de “kaarsknijpertjes” is een moeilijk tijdrovende bezigheid, en dan nog hangt (verdeling) nooit alles
naar mijn zin.
Maar het is  natuurlijk wel zo dat als de boom overdag niet aan is, het dan wel een boom met lichtjes is, in plaats van dat het lijken op kaarsen. De link met vroeger “echte” kaarsjes is dan helemaal weg.

De  “echte” kerstboom staat er nu mét elektrische kunstkaarsen, maar als er straks “in de uitverkoop” zo’n “makkelijk” snoer in mijn zicht komt, dan weet ik niet of ik niet zal bezwijken.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
9fb410
Onthoud mijn gegevens!