Sneeuw

Gistermorgen zag ik toen ik de gordijnen open deed dat er een dun wit laagje sneeuw in de tuin lag. Eerder hadden we al rijp op de bomen en planten gehad, waardoor de natuur er beeldschoon uitzag. Nu was het laagje sneeuw zo dun, dan sommige planten het al “verwerkt” hadden, ze waren vóór achten al weer gewoon groen.

Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen bevroren neerslag die in de vorm van vlokken valt.

Voor kinderen en wandelaars is sneeuw een bron van veel pret en voor volwassenen prachtig speel/wandel plezier. Voor de “werkende” mensheid is het vooral “lastig”. Auto’s moeten sneeuwvrij gemaakt worden, treinen hebben vertraging en als het glad is, is fietsen en brommen geen pretje.

Heerlijk dat het nu voor de eerste keer deze winter op een zaterdag viel. Optimaal genieten voor een paar bevolkingsgroepen zoals kinderen. Hoewel het voor hen wel wat meer sneeuw had mogen zijn.

Véél sneeuw was er op de eilanden in januari 1987 las ik. Op Terschelling kwam de sneeuw tot circa 80 cm, de grootste niet-opgewaaide sneeuwhoogte in Nederland ooit.

Oudere mensen zeggen vaak dat de winters vroeger “kouder” waren en “met meer sneeuw”.
De laatste tien jaren zijn de winters inderdaad milder dan de jaren daarvoor. Het is echter ook goed denkbaar dat
extremen beter in het geheugen blijven hangen dan “normale” winters en het daardoor lijkt dat de winters vroeger kouder leken.

Extreem koud was het in de oorlogswinter (1942), op sommige plaatsen lag wel 50 cm sneeuw. Zo’n dikke sneeuwlaag schijnt in Nederland
  gemiddeld maar eens in de 50 jaar voor te komen (bron Meteolink).

Zelf herinner ik me een zeer koude winter in 1978, waarop ik strandde in Zandvoort, het was zo glad dat er op de straten geschaatst werd en met de auto naar huis rijden was onverantwoord.

Een leuk sneeuwweetje om mee te besluiten: Gemiddeld doet een flinke sneeuwvlok er tijdens zijn val ongeveer 300 meter over om geheel te smelten.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
89ac53
Onthoud mijn gegevens!