Sociaal

Gisteravond waren we bij mensen, die we al zo’n 45 jaar tot onze vrienden mogen rekenen.
Er was er één jarig, hoera, hoera.
Er waren ook andere vrienden van hen, waaronder een stel dat we bij hen al zo’n 30 jaar zien. Leuke sociale mensen. Sociaal, niet in de politieke zin, ( geen idee wat hun politieke overtuiging is) maar in de zin van goed doen voor de naasten.. Mijn moeder zou zeggen: Goede Christenen (ze
zijn lid van een kerk, geen idee welke)

We spraken met elkaar over de kerstdagen. Dit echtpaar had, net als verleden jaar, wat alleenstaande ouderen uitgenodigd. Het waren allen dames, de oudste was 92 ( de kwiekste, zo werd er gezegd) en de jongste iets boven de 80) Bij de één deed hij de tuin, voor de ander deed zij wel eens boodschappen en een overbuurvrouw, die haar vriendin meebracht.
Voornamelijk eigenzinnig mensen, die geen kinderen en/of familie (meer) hadden en alleen door het leven gaan.

De vrouw van het stel kreeg vóór de kerst griep, maar afzeggen vond ze geen optie. Haar man deed de boodschappen en ze maakten een kerstdiner.
En de dames kwamen.
Zij stond even op uit bed en kleedde zich aan en hield zich “gezond”

In een film of boek zou het allemaal, lief en aardig zijn, in de werkelijkheid keek één dame de hele tijd op haar horloge, de andere viel in slaap, weer een ander wilde geen eten.

Dit werd heel nuchter en “gewoon” verteld. Ik werd helemaal warm van hun gebaar. Dat je jezelf zo kan wegcijferen voor, relatief, onbekenden; het initiatief neemt
iets te doen én het dan daadwerkelijk uitvoert, ondanks grieperigheid. Helemaal top.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
8dbf9c
Onthoud mijn gegevens!