Tweede Wereldoorlogshaat

Mijn generatie heeft nog Tweede Wereldoorlog verhalen uit de eerste hand, van de ouders, oudere broers of zussen en andere familieleden. Als je een gelukkig mens bent heb je geen familieleden verloren in de oorlog; veel mensen van mijn generatie hebben dat wél.  In onze familie was het de broer van mijn vader die in een Jappenkamp gezeten had. Bij de verhalen over de oorlog van ouders en familie komt veel emotie; verdriet en soms haat los.
Dat beïnvloed je als mens.

Mensen geven dingen, bewust of onbewust, door aan hun kinderen, in het geval van de Tweede Wereldoorlog soms de haat jegens Duitsers en aan de andere kant van de wereld de haat jegens Japanners.

Onlangs werd me daar een ontroerend verhaal over verteld wat ik graag met jullie wil delen.

 

Een vrouw die ik ontmoette in Nieuw Zeeland vertelde dat ze Hollandse ouders had.
Zij vertelde dat haar Nederlandse vader en moeder ooit in Indonesië woonden en dat haar vader daar werkte op een rubberplantage.
In de Tweede Wereld Oorlog kwamen haar vader, moeder en 10 maanden oude zusje in een Jappenkamp terecht: de vader in een mannenkamp en de moeder met haar zusje in een vrouwenkamp Ze bleven gelukkig alle drie in leven.


Toen haar ouders na vrijlating uit het kamp naar Nederland gingen konden ze in hun thuisland niet meer “wennen” en zijn ze naar Nieuw Zeeland geëmigreerd.
Zij herinnerde van vroeger nog dat het woord JAPAN nooit in haar ouderlijk huis gebezigd mocht worden. Er werd niets gekocht waar made in Japan op stond.

Zij was nu getrouwd met een KIWI *) en samen waren ze deze camping begonnen.
De eerste keer dat er een Japanse backpacker in haar kantoortje kwam om te vragen om op de camping te mogen staan, had ze het moeilijk.
Jaren van indoctrinatie maakte dat ze moeite had met aardigzijn tegen deze Japanse toerist; ze zette zich er overheen en was tegen hem, net zoals tegen al haar andere klanten aardig en hulpvaardig.
Bij mij moet die haat stoppen zei ze.

Aan de andere kant van de wereld kun je ook bijzondere verhalen optekenen. 

*) een kiwi is behalve de vrucht, ook een (niet vliegende) Nieuw Zeelandse vogel én een geboren Nieuwzeelander

Reacties

Alsnog. Zo geschieden dus wonderen, heel bijzonder, M.
Liefs Johannes

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
069815
Onthoud mijn gegevens!