Mispel

Een vrucht, van oorsprong afkomstig uit het gebied rond de Zwarte Zee en door de Romeinen de 7e eeuw voor Christus meegenomen naar Europa.
Botanicus Linnaeus gaf aan deze vrucht de naam Mespilus germanica omdat hij dacht dat de mispel in Duitsland inheems was.
Een mispel bestuift zichtzelf en het duurt ongeveer 4 jaar voordat de eerste vruchten aan de 4 á 5 meter hoge boom komen. In mei/juni bloeit de mispel met crème witte bloemen die heerlijk ruiken. De vrucht schijnt een laxerende werking te hebben

In oktober hangen de mispels al aan de boom, maar ze hebben nachtvorst nodig om zacht en rijp te worden. Ze worden dan bruin en lijken rot. Vandaar de uitdrukking:
“Zo rot als een mispel”.
Ik las een recept om compote/jam van deze vrucht te maken*):
Vruchten wassen en met beetje water stoven op laag vuur totdat ze gaar zijn (stond geen tijd bij) Dan de vruchten door een roerzeef doen, kaneel, suiker en eventueel speculaaskruiden toevoegen en klaar is Kees.

 

*) Bron: Ratelaar IVN

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
a1484a
Onthoud mijn gegevens!