Silvesteravond

Paus Silvester, wiens geboortedatum onbekend is, maar die op 31 december in het jaar 335 in Rome stierf was de 33 ste paus van de Rooms Katholieke kerk. Deze paus heeft “nogal” een indruk achter gelaten. Zó erg dat wij, wellicht zonder het te weten, nog steeds zijn sterfdag vieren!

Sylvesteravond, 31 december is de vooravond van de oorspronkelijk christelijke dag om het nieuwe jaar in te luiden volgens de christelijke kalender.

Vroeger was het gebruikelijk elkaar toe te toasten met een jenevertje, luidden alle kerkklokken en lieten de schepen in de havens hun scheeptoeters horen.
Tegenwoordig is het (nep)
champagne, waarmee geklonken wordt.
 
De Chinezen ( die op een ander moment in het jaar HUN nieuwe jaar verwelkomen) schieten vuurwerk af, om  “boze geesten” af te schrikken. In Nederland deden (doen) we dat tegenwoordig ook. Maar vroeger werden de boze Nederlandse geesten vooral in het Oosten van het land, afgeschrikt door carbidschieten. Dit gebeurt echter overdag én niet om 12 uur ’s nachts. Er zijn daarbij geen “mooie” sterren of strepen in de lucht te zien, maar overwegend harde dreunen te horen, als ballen uit melkbussen knallen.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
899969
Onthoud mijn gegevens!