Populisme

In Frankrijk werd Marie Le Pen niet verkozen, maar Emmanuel Macron  (ooit lid van een socialistische partij, noemt zich nu uitgesproken liberaal)
In Nederland werd de PVV (Wilders)
niet de grootste partij afgelopen maart tijdens de landelijke verkiezingen in Nederland

Door dit soort uitslagen zou je kunnen denken dat in Europa het populisme verslagen is. Niets is minder waar.
In Frankrijk stemden 10 miljoen stemmers op Marie Le Pen; in Nederland werd de PVV de op één na grootste partij.
 
Het populisme is in opmars

Lees verder...

Nootdorp

Er was een tijd dat ik nogal vaak naar Delft moest, en altijd zag ik borden met Nootdorp.
Met een “t” niet met een “d”. Dus niet, een uit nood gesticht dorp, maar waar kwam de naam dan wel vandaan? Nu ik afgelopen weekend deze naam weer op een bord zag staan besloot ik het uit te zoeken.

Het oorspronkelijk woord “noot” betekende ooit:
dat wat het land voortbracht om van te leven. Algemeen wordt aangenomen dat de “noot” in Nootdorp voor de betekenis landbouwproduct staat. De oudste bekende schriftelijke vastlegging van Nootdorp dateert uit 1281 Noitdorp.
De huidige termen “nut” en “nodig”” en “noodzaak” komen uit dit woord noot voort
(In Loosdrecht, waar ik ooit woonde, was een Nootweg, die krijgt, nu ik bovenstaande weet, ook betekenis). Het woord
dorp heeft sinds het jaar 1200 geen verandering ondergaan en staat voor een groepje huizen.

Terug naar Nootdorp bij Den Haag; dit was tot 2002 een zelfstandige gemeente.
Om een annexatie van Den Haag of Delft vóór te zijn fuseerde Nootdorp met Pijnacker.
De naam Pijnacker komt trouwens voor het eerst voor in 1222 Het is een samenstelling van het Germaanse "pin" latijn pinus= pijnboom en "akra"= akker.

Hessenweg 2

Op 30 jan.2015 schreef ik een blog over hessenwegen en de betekenis ervan (hers zou van horse zijn en dat zou paardenweg zijn) Ook schreef ik toen over de oorsprong van de naam m.b.t de deelstaat Hessen (D)

Vandaag las ik een stukje over het eind van de Middeleeuwen waarin vrachtrijders (paard en wagen) uit Duitsland kwamen. Omdat de wagens niet door de dorpen en steden mochten (de wegen konden het gewicht van de zwaar beladen karren niet aan) reden ze over de hei. De wagens reden vaak in konvooi vanuit Hessen, vandaar de naam Hessenwegen. *)

Wat ik ook las ( en niet wist) is dat door het vele rijden met deze zware karren over de hei er grote kuilen in de grond kwamen. Als ze té groot werden namens de wagens een andere route. Nu schijn je op de hei nog vaak langgerekte oneffenheden te zien, dat zijn dan de overblijfselen van zo’n Hessenweg. ( door opkomst van de stoomtreinen verdween deze manier van transport in Europa in de 19e eeuw).

 

*) bron: Natuurmonumenten

Uilengoor (2)

Op 21 december schreef ik een blog over de verzorgingsplaats Uilengoor en ik vroeg me af wat  de betekenis van deze naam zou zijn.
Gelukkig kreeg ik een reactie waar weer een tipje van de sluier mee wordt opgelicht:

Een vrijwilliger van museum Smedekinck liet weten dat een goor (n) een stuk drassig, moerasachtig land is.
Daar zou de herkomst van Uilengoor vandaan komen

Het woord Kerstmis.

Het woord Kerstmis komt waarschijnlijk van de samenstelling Christus en mis.
Mis = dienst, dus een dienst gehouden voor de geboorte van Christus.

Dat is één verklaring, een andere is dat kerst komt van kerstenen= tot het Christendom bekeren. Oorspronkelijk werd het Heidense lichtfeest omstreeks 24 december gevierd.
Men bekeerde later Heidenen tot Christenen en dat kerstenen zou eind december gevierd zijn, vandaar dat het, oorspronkelijke Heidense feest
kerstmis geworden is.

Uilengoor

Op de A1 tussen afrit 14 en 15 ligt parkeerplaats Uilengoor.
Een uil is een vogel, goor is vies, dus op deze parkeerplaats zou ooit een vieze vogel hebben gestaan, genesteld o.i.d.?
Deze keer vroeg ik het me niet alleen af, maar ging ik,
 toen ik thuis kwam op internet opzoeken wat Uilengoor betekent.

Ten eerste “leerde” ik dat
Uilengoor geen parkeerplaats maar een verzorgingsplaats*) is en dat deze meestal genoemd worden naar “een plek in de buurt” of een belangrijk (historisch) persoon.

Ik vond dat
Uilengoor de naam van een buurtschap was/is én van een (vroegere) boerderij. Ik vond zelfs een gedicht waar in het woord voorkwam, maar NIETS over de betekenis.Allemaal prima, fijn om te weten, maar wat BETEKENT Uilengoor?

Wél kwam ik te weten dat
Rijkswaterstaat de namen van parkeerplaatsen, knooppunten en viaducten regelt en dat aan die naamgeving vaak een hele studie aan voorafgaat.

Ik ben nog niet veel wijzer geworden omtrent de
betekenis van Uilengoor.
Het is een
toponiem**) maar wat de naam zelf betekent…?
Nog steeds geen idee.

Reacties zijn welkom.

  

*)Een verzorgingsplaats heeft naast parkeerruimte bijna altijd toiletten en picknicktafels, vaak speelgelegenheid voor kinderen en soms een tankstation.
**) de eigennaam van een geografische entiteit. Niet alleen de naam van een stad, plaats of dorp is een toponiem, maar ook de naam van een landschapselement zoals een rivier, eiland, polder, moerasgebied, bergketen of woestijn.

 

Pavlova

Terug van de vakantie naar Nieuw Zeeland, werden we uitgenodigd bij vrienden om over onze reis te komen vertellen (zij waren er ooit ook geweest) Mijn vriendin vroeg of we op een zondagmiddag zouden kunnen komen en blijven eten. Na het eten zouden ze dan onze “beelden” kunnen bekijken. Een puik plan.

Mijn vriendin kiest niet altijd de makkelijkste weg! Zo had ze voor ons een “spannend” toetje bedacht, dat niet “even makkelijk en snel te maken is”
Liefde kan door de maag gaan en zij vindt ons lief! ( wij haar en haar man ook)

We aten heerlijk, de openhaard werd aangemaakt, we kouten genoeglijk en na het heerlijke eten kwam het toetje maarrrrr… daar moest “even” iets bij verteld worden: Het was een Pavlova taart, maar hij zag er niet “helemaal” uit zou als het zou moeten, vertelde mijn vriendin.
Wij hadden nog nooit van een Pavlova taart gehoord, dus zouden alles, hoe hij er uit zou moeten zien, geloofd hebben, maar mijn vriendin vond dat we dit moesten weten.
Ze diende de taart op, hij zag er, in onze ogen, goed en lekker uit en we smikkelden en smulden. Na afloop liet mijn vriendin op haar tablet zien hoe de taart er uit had moeten zien.
Hij was daar iets hoger, maar in onze ogen was deze lage ook prima, we vroegen zelfs nog een stukje en de taart ging helemaal op.


Lees verder...

Joel Poinsett (1779-1851)

Botanicus, medicus, diplomaat en politicus
Een bijzonder Amerikaan, die wij hier in Nederland niet zouden kennen als hij niet, begin 19
e eeuw uit Centraal Amerika, een plant had ingevoerd, die wij heden ten dage de kerstroos of kerstster noemen.

Deze plant werd, na de invoering van de, toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Mexico, in de Verenigde Staten naar hem de poinsettia genoemd.

Op 12 december wordt in Amerika de Poinsettia Day “gevierd”: het is de sterfdag van Joel*)
Het schijnt dat hij de plant, eenmaal ontdekt en terug in Amerika, zo mooi vond dat hij alle vrienden en bekenden rond Kerst deze plant stuurde. Dit hebben de Amerikanen opgepikt en ieder jaar op 12 december zenden veel Amerikanen hun “love ones” een kerstster.

Lees verder...

LAZARUS

Een Bijbelverhaal vertelt over Lazarus, een man , samenwonend in Betanië ( 4 km van Jeruzalem) met zijn 2 zussen Martha en Maria.
Lazarus werd ziek ( waarschijnlijk leed hij aan LEPRA) en zou sterven Zijn zus Martha gaat naar Jezus en vertelt hem dat zijn vriend Lazarus ernstig ziek is.
Toen Jezus
  bij hem kwam was Lazarus al 4 dagen dood was en begraven.
Jezus wekte Lazarus weer tot leven, zo gaat het verhaal. ( de Bijbel in het kort)

De naam Lazarus betekent in het Hebreeuws Gods Help. (zo heette hij dus al voordat Jezus hem geholpen had.)Hij is de schutspatroon van de Melaatsen/Lepralijders.

Van de naam Lazarus **) is de Italiaanse jongensnaam Lazzaro en de Russische naam Lazar afgeleid.

Lees verder...

Dannevirke *)

Dannevirke is een plaats in Nieuw Zeeland. Het is in 1872 door Denen en Noren gesticht.  Dertien Deense en acht Noorse families kwamen met boten de haven van Napier binnen om zich hier te vestigen.
Het is NU de grootste stad van het district Tararua en heeft 6000 inwoners, waarvan het merendeel leven van melkvee. Ook worden er veel schapen gehouden.
Het gemeentehuis, dat tevens een soort VVV is, heeft op de gevel een grote Viking staan.

 

*) Dannevirke betekent Deens werk

Azelo

Ooit op weg naar Enschede zag ik het bordje Azelo
De naam intrigeert me, dus één en ander nagezocht.
De herkomst is uit het Nedersaksisch Oazel(e)
Lo of loo betekent bos, en men vermoedt dat Aze of Aso, een naam van een persoon was.
Aso had dus vroeger een bos van zichzelf, dat later een buurtschap is geworden!
[De naam Asselo (Aselo) schijnt in 1333 al ergens vermeld te hebben gestaan!]

Azelo ligt in Overijssel en 2/3 van dit buurtschap ligt in de gemeente Hof van Twente en de rest in Borne.
Azelo ligt aan de
Azelerbeek.

Waarom dit buurtschap “bekend “ is, komt door  knooppunt Azelo (Rijksweg 1 en de Rijksweg 35 komen er samen)Dit knooppunt is een zogeheten trompetknooppunt
Er was een AZC (AsielZoekersCentrum) dat in 2012 sloot, maar in 2014, door de enorme toestroom van vluchtelingen naar ons land weer openging

 
Naam: Gezinus

Met wordfeud gebruiken mensen zelden hun eigen naam.
Laatst kwam er opeens een
Gezinus op mijn scherm. Er zat een foto bij met een man met kinderen dus ik dacht dat er ” iets grappig” Latijns gemaakt was van het woord GEZIN.
Maar het
bleek zijn eigen naam te zijn.
Zijn vader en zelfs zijn grootvader (uit Drenthe) heetten al zo, liet hij me weten.
.
Aparte naam, toch maar even gegoogled: Nieuwe naam, komt voor sinds 2009 in de namenlijst van de Sociale Verzekerings Bank, zo lees ik op internet.
Dát komt niet overeen met wat mijn wordfeud
Gezinus schreef!

Mijn man heeft een voormoeder die Gesina heette. Ik heb dat ooit nagezocht en ik kwam er toen achter dat het betekende: zij die vaardig is met de speer! ( Ik denk dat er niet te spotten viel met mijn mans voormoeder!)

Ik vermoed dat Gesina, de vrouwelijke vorm van Gezinus is
(die ook met een
s dus als Gesinus te boek staat)
Op internet vind ik “ergens” (de aanhouder wint)
  dat ook de mannelijke vorm van deze naam  bedreven is met een speer én daarbij staat “van adellijke afkomst”.*)


*) Ik heb overigens van hem gewonnen met wordfeud adellijk of niet!

Alcatraz

Bekend als gevangeniseiland (Al Capone zat er ooit gevangen) , bijnaam “The Rock”. Het eiland ligt in de baai van San Francisco.
Aangezien ik geen Spaans spreek ( en velen met mij vermoed ik) heb ik tot voor kort niet geweten wat
Alcatraz betekende. Het is afgeleid, zo las ik van “Alcatraces” dat pelikanen betekent.

Toen een Spanjaard dit eiland voor het eerst zag noemde hij het “La isla de los Alcatraces”  omdat er toen veel pelikanen waren. Of dat nu nog zo is????

Overigens is dit eiland nu een Nationaal Park.

Bitgummole

In de auto op de snelweg lees ik vaak opschriften van vrachtwagens (ja, het is een tic)
Gisteren zag ik een vrachtwagen waarop
Bitgummole stond!!

Een dorp in Friesland gokte ik. Thuis nagezocht (meestal vergeet ik dat nazoeken ) ,de plaats blijkt op de auto in de FRIESE taal geschreven te zijn: de rest van Nederland kent het wegdorp (dorp met langgerekte bebouwing) als Beetgumermolen.

Er stond ooit een korenmolen, die in de 16e eeuw gebouwd is en ligt ten oosten van Beetgum en ten westen van Leeuwarden. IK ben er nog nooit geweest en aangezien ik las dat het  dorp geen echt centrum heeft en ook nooit gehad, geloof ik niet dat ik veel gemist heb. Zo'n 900 mensen wonen in Bitgummole, ik hoop dat ze er gelukkig zijn

Suikerbergsteeg

In Zwolle is de Suikerbergsteeg, een doorgang tussen de Potgietersingel en Blijmarkt.
De 'suykerwortel'  werd veel in en rondom Zwolle verbouwd,  er waren dan ook i
n de zeventiende en achttiende eeuw veel suikerraffinaderijen in Zwolle.
Men denkt dat er op de “berg” een suikerfabriek heeft gestaan, maar met bewijzen gestaafd is dat niet.
Er zijn Zwollenaren (Blauwvingers) die denken dat de naam Suikerbergsteeg te herleiden is naar de rijke mensen die er vroeger woonden (in 1892 onderandere een stoomfabrikant uit Katerveer) die suiker konden betalen in tegenstelling tot de minder fortuinlijken

Nog even Knalhutte (Enschede)

Ik kreeg een leuke reactie op mijn blog van een paar dagen geleden op  de verklaring van de "Knallhutteweg" in Enschede:

Er blijkt nóg een andere mogelijkheid van naamgeving te zijn.
Een W.F.Schweitzer heeft e.e.a. uitgezocht en vond een overzicht van de boerenerven en de bijbehorende keuterboeren in de jaren 1845-1895. Eén van deze boerderijtjes had de bijnaam "Knall'.  [Tot 1892 woonden hier Bernhard Perrevoort en zijn vrouw Hermine Bessler werd nog vermeld]

Het zou dus ook nog kunnen dat de weg naar de boerderij (hut?) Knall heette. 

Knalhutteweg (Enschede)

Deze week waren we in Enschede en kwamen te rijden op de Knalhutteweg.
Wat was/is een Knalhut?

Lees verder...

Vespasiaans hokje

Genoemd naar de Romeinse keizer Vespasianus (van 69-79) .Hij voerde belasting in op latrines om zo de schatkist te spekken.

Ook schijnt hij de nu nog steeds bekende woorden “Pecuni non olet” gesproken te hebben:

                                   geld stinkt niet.

Een openbaar toilet werd in Parijs  omstreeks 1834 voor het eerst vespasienne genoemd, kort daarna door de Nederlanders een "vespasiaans hokje" genoemd.

  

Hessenweg

Eergisteren waren we in Hardenberg, Overijssel en reden we over de Hessenweg. Er zijn er meer hessenwegen in Nederland (Hessenweg - Borculo, Hessenlaan-Teuge, Hessenpad–Enschede) Hessenwegen zijn oude handelsroutes, maar waar komt de naam “Hessen” vandaan?
Het  is een deelstaat van Duitsland  en ik heb  altijd aangenomen dat een hessenweg kooplieden uit Hessen en omgeving naar Nederland bracht.

Nu hoorde ik daar dat het anders schijnt te zijn.
 “Hers” is een verbastering van het woord horsa een oud woord voor paard  (horse= paard in het Engels)  Het waren dus Paardenwegen volgens mijn (welingelichte?) bron.

Het zou zo maar waar kunnen zijn.

Neuzelen.

In de broodfabriek in Rijswijk is op 13 en 14 december  een Neuzelbeurs, las ik op een bord aan een lantaarnpaal ergens in Den Haag.
Ik heb het nagekeken en het schijnt koopjesmarkt van de regio te zijn met zo’n 350 kramen in een beurzencomplex dat De Broodfabriek heet. Het gaat hier dus om een soort rommelmarkt, maar is “neuzelbeurs”  wel een woord? 
Lees verder...

Schedeldoekshaven

Ik reed  onlangs door Den Haag en zag een richtingbordje met       Schedeldoekshaven

Zo'n bordje intrigeert mij:

   Wat is een schedeldoek?

 

Lees verder...