Oorlogsfotografie

Mijn lief was ooit fotograaf en is altijd geïnteresseerd gebleven in fotografie.
Hij wilde dan ook graag naar de tentoonstelling van oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans.
Oerlemand was verleden jaar aan het werk in Libië en is daar om het leven gekomen.Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan hem.

We rijden naar Hilversum waar de tentoonstelling in Museum Hilversum te zien zal zijn.
Vroeger was in dit gebouw het Raadhuis van Hilversum gevestigd, nu is er behalve de oude Raadszaal waar getrouwd kan worden, een museum in gehuisvest.

Lees verder...

Singer, van binnen en van buiten

William Singer, Amerikaan, kunstschilder en kunstverzamelaar, getrouwd met Anna Spencer Brugh bezocht in 1901 Nederland, schilderde in de omgeving landschappen en liet in 1911 De Wilde Zwanen, een villa in Laren bouwen*)
Na het overlijden van William liet Anna een museum en een concertzaal aan de villa bouwen, die in 1956 voor publiek geopend werden.
In dit museum is momenteel een tentoonstelling van fotografe Desirée Dolron ( t/m 14 mei) te zien.

Lees verder...

Illuminade 2016/2017

Tot 8 januari  (22.00 uur) is in Amsterdam de 2,3 kilometer lange wandelroute langs verlichte objecten..  Beginnend bij de magere brug, als altijd leuk verlicht, langs de Hermitage, bij het Hortus Botanicus in de tuin, het Wertheimpark in en terug langs de Plantage Middenlaan Lees verder...

Fiep Westendorp (1916-2004) – illustratrice

Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat tekenares Fiep Westendorp geboren is was er onder andere een tentoonstelling van haar werk in het Meermanno Museum*)
Was, want ik heb op de laatste dag van de tentoonstelling haar werk daar bekeken.

Wie kent Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt niet? De illustratrice was Fiep.
Maar ook van Pluk van de Petteflet, Floddertje en het Verloren Schaap ( van Han G.Hoekstra) zijn door haar getekend.

Lees verder...

Yangtze foto’s

Ruben Terlou maakte voor de VPRO de documentaire; Ontmoetingen langs de Yangtze, een boeiende serie die de inwoners van China op een bijzondere manier liet zien.

Momenteel is er in
Museum Hilversum een tentoonstelling van de foto’s die Ruben maakte tijdens zijn reis.*)

Een tentoonstelling die je ook kunt zien zonder naar de t.v. serie te hebben gekeken. Zelf vond ik het wel een meerwaarde hebben. De  t.v. beelden kwamen weer terug toen ik de foto’s zag.

Lees verder...

Tentoonstelling: De Boeddha - Leiden

In het museum Volkenkunde in Leiden is t/m 14 augustus de tentoonstelling
De Boeddha, van levensverhaal tot inspiratiebron te zien.
Daarna gaat de tentoonstelling op tournee. Vanaf 23 september is deze tentoonstelling te zien in het Tropenmuseum.

Leiden is ook voor een niet-inwoner een geweldige stad om te bezoeken. Er zijn 5 parkeergarages en 7 parkeerterreinen én het Transferium. Vlak over de spoorwegovergang parkeer je de auto en klaarstaande shuttlebusjes brengen je het centrum in.
Als je klaar bent steek je je hand op als je zo’n duidelijk herkenbaar busje ziet of je belt het tel.nr. op hun kaartje. En dat alles zonder extra kosten. (alleen parkeergeld)

Het museum Volkenkunde is sinds 1935 gevestigd in het voormalig Academisch Ziekenhuis, een monumentaal gebouwencomplex. Erin is enorm veel te zien, maar deze keer waren we uitsluitend geïnteresseerd in de tentoonstelling De Boeddha

Lees verder...

Te zien: werk van Marius van Dokkum

Verlengd tot 17 januari de tentoonstelling van schilderijen en tekeningen van Marius van Dokkum in het Stadsmuseum in Harderwijk.

Humorvolle schilderijen waarop mega veel te zien is. Gewone mensen in hun dagelijks leven; een bejaard echtpaar die een computer proberen te begrijpen, een kleine kamer met een verjaardag vol met volwassenen waar tussen kinderen met hún bezigheden, een bejaardstel op een tandem bergopwaarts en een keuken/kamer van een alleenstaande man, compleet met volle vuilnisbak, poezen en een aanrecht met vaat.
Van Dokkum is een verhalenverteller, elk schilderij vertelt een verhaal, waar je lang naar kunt kijken om “alles” te ontdekken.
Sommige
 getekende voorstudies liggen in vitrines, leuk om te zien hoe zo’n schilderij ontstaan is.

Een aanrader.

Het Spaanse Huis

De laatste jaren vraag ik op mijn verjaardag “uitjes” , geen Amsterdamse, want die lust ik niet, maar “uitstapjes” Vrienden en familie gaan daar enorm creatief mee om, zo heb ik een strandwandeling gemaakt met een vriendin, ik ben met een zoon naar het winterpaleis van koningin Emma geweest , met een vriendin  heb ik gefietst  in Drenthe en met een andere vriendin ben ik  voor het eerst het Vondelpark in geweest. Vandaag ben ik, als verjaardagscadeau, met een bevriend echtpaar in het Spaanse Huis in Naarden geweest.

Lees verder...

De late Rembrandt

Dinsdag in het Rijksmuseum de tentoonstelling “Late Rembrandt” gezien.
De tentoongestelde werken zijn geschilderd, geëtst of getekend in de laatste 18 jaar van zijn leven. Als je reserveert krijg je tijden op waartussen je in het museum mag zijn. Ook met museumjaarkaart betaal je een toeslag voor deze exceptionele tentoonstelling, die bijzonder de moeite waard is. Wij hadden gereserveerd en konden vanaf 11 uur terecht.

Ook al is het een “gewone” dinsdag er staan rijen mensen te wachten om binnengelaten te worden, en ook in de zalen is het druk. In de hal hangen lampen die langzaamaan dalen en zich openvouwen, een prachtig schouwspel dat veel gefotografeerd wordt.We zijn binnen in een magische wereld.

Lees verder...