Combineren

Wij hebben al zo’n veertig jaar een vouwwagen en gaan daarmee bijna altijd op vakantie ( met de vouwwagen naar Ghana kon niet, maar als het dichterbij had gelegen….)

Het is onze tweede vouwwagen. De eerste is ingeruild, toen ons tweede kind groter werd en een campingbedje op de deksel geen optie meer was.

Na 30 jaar trekken zijn er nu wat naden  van het tentdoek aan het oprekken en zelfs hebben er een paar losgelaten.
Tijd om aan reparatie te denken.

Het oorspronkelijke aanschaf bedrijf is gestopt, maar een aantal werknemers hebben een doorstart gemaakt, dus we bellen  maar eens.
Offerte gevraagd en een afspraak voor reparatie gemaakt.

We moeten daarvoor naar Zeist. Alleen de vouwwagen wegbrengen vinden we “zonde” en dus zoeken we in de buurt “iets om te doen” op.

Lees verder...

Temüjin oftewel Genghes Kahn

Genghis (ook wel dzjengis of djengis) is behalve de naam van de poes van mijn zoon ook een Mongoolse wereldheerser.

Momenteel is er op de vroegere vliegbasis
Soesterberg, nu Nationaal Militair Museum een tentoonstelling van deze wereldveroveraar te paard te zien*)

Kahn betekent heerser, Dzjengis **) opperste. Het was dus een titel: opperste leider Zijn geboortenaam was Temüjin en hij leefde van 1162-1227

Op de tentoonstelling is mega veel informatie én zijn er (vermeende) spullen van hem, zijn zoons en zijn volk. Waaronder bijzonder voorwerpen, zoals een gouden nagelpeuterdingetje!

Termujin behoorde tot een nomadenstam. Rondtrekkende stammen hadden het zwaar in die tijd, ze hadden geen akkers, geen graan, geen mineralen, goud of zilver, weinig om te ruilen om handel te drijven.
Veel van de dingen die ze wilde hebben werd gestolen. Dergelijke “plundertochten” werden ook door Termujin gedaan. Het meest afhankelijk was dit volk van paarden, die ze goed verzorgden. Ze dronken paardenmelk en als ze erge honger hadden sneden ze de halsslagader van een paard open, dronken zijn bloed en naaiden hem weer dicht.

Dat soort verhalen staan op de wanden van de tentoonstelling.
Ook zijn er voorwerpen te zien uit
het Inner Mongolia Museum te Hohhot (China)

Lees verder...

Hyperrealisme.

In de Rotterdamse KunstHal is nog t/m 4 juni de tentoonstelling Hyperrealisme te zien.
Figuratieve kunst door drie generaties voornamelijk Amerikaanse kunstenaars.
Deze stroming wordt ook fotorealisme genoemd.
Er zijn ook werken van Europese kunstenaars; “onze” Tjalf Sparnaay *)  (1954 Haarlem) is er ook vertegenwoordigd met onder andere zijn gebakken ei. Je zou zweren dat het een foto is.Van de meeste kunstenaars zijn op deze tentoonstelling twee kunstwerken te zien.
De onderwerpen zijn heel verschillend;: een stilleven met oa een pot mosterd, portretten, stadsgezichten, etenswaren, speelgoed en architectuur.

Het zijn allemaal bijzonder knap gemaakte schilderijen. Ik vind ze wat “afstandelijk” en noem het zelf “koude kunst” Het is mooi, knap maar het raakt me niet echt.
Perfectie
riep hier  bij mij geen emotie op, dát doet misschien juist imperfectie én een stuk eigen verbeelding. Bij deze werken valt niets te raden, het is wat het is. Zeker ongelooflijk knap gedaan!


Lees verder...

Maagd Maria

Ik ben vernoemd naar een vrouw die al overleden was vóórdat ik geboren werd.
Zij, op haar beurt, was ook weer vernoemd naar iemand die al overleden was vóórdat
zij geboren was. Ons beider doopnaam is: Maria.

Momenteel is er in het Catharijne Convent In Utrecht de tentoonstelling ”Maria”
Als je zelf zo heet is het wel een soort tentoonstelling waar je heen wil.

Ik ben remonstrant opgevoed. De protestanten hebben niet zoveel met Maria; ze is de moeder van Jezus. PUNT.

De katholieken hebben vele beelden van haar; een Maria altaar; de Weesgegroetjes met Moeder Maria vol van genade……etc.
Zoals
Herman Finkers ooit zei” Als de katholieken Maria ooit “eruit” doen, dan kunnen ze  dat geloof wel opdoeken, zó belangrijk is Maria voor ze”

Ik had me voorbereid om mooie iconen, beelden, schilderijen en andere kunstvormen met Maria erop te zien. Waar ik NIET op voorbereid was, waren de “nieuwsfeitjes” die ik al rondlopend in dit voormalige klooster te weten kwam.

Lees verder...

Oorlogsfotografie

Mijn lief was ooit fotograaf en is altijd geïnteresseerd gebleven in fotografie.
Hij wilde dan ook graag naar de tentoonstelling van oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans.
Oerlemand was verleden jaar aan het werk in Libië en is daar om het leven gekomen.Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan hem.

We rijden naar Hilversum waar de tentoonstelling in Museum Hilversum te zien zal zijn.
Vroeger was in dit gebouw het Raadhuis van Hilversum gevestigd, nu is er behalve de oude Raadszaal waar getrouwd kan worden, een museum in gehuisvest.

Lees verder...

Singer, van binnen en van buiten

William Singer, Amerikaan, kunstschilder en kunstverzamelaar, getrouwd met Anna Spencer Brugh bezocht in 1901 Nederland, schilderde in de omgeving landschappen en liet in 1911 De Wilde Zwanen, een villa in Laren bouwen*)
Na het overlijden van William liet Anna een museum en een concertzaal aan de villa bouwen, die in 1956 voor publiek geopend werden.
In dit museum is momenteel een tentoonstelling van fotografe Desirée Dolron ( t/m 14 mei) te zien.

Lees verder...

Illuminade 2016/2017

Tot 8 januari  (22.00 uur) is in Amsterdam de 2,3 kilometer lange wandelroute langs verlichte objecten..  Beginnend bij de magere brug, als altijd leuk verlicht, langs de Hermitage, bij het Hortus Botanicus in de tuin, het Wertheimpark in en terug langs de Plantage Middenlaan Lees verder...

Goudmijn

Eigenlijk weet ik van mijnbouw bitter weinig. Toen ik op school zat hadden we in Nederland nog werkende (kolen) mijnen (Limburg.) Met aardrijkskunde leerde je over het delven naar delfstoffen en dat er dag- en schachtbouw bestond. Het ene wordt in groeven gedaan(dagbouw) dus vrij aan de oppervlakte. De schachtbouw, heeft schachten nodig, en ging diep onder de grond met tunnels en gestutte schachten.
In 1974 is de laatste kolenmijn in Nederland dicht gegaan.

Op het journaal heb ik, (Argentinië) beelden gezien van een mijnongeluk, waarbij dodelijke slachtoffers vielen. Schrijnende beelden.*)

Zelf ben ik ooit in de oudste mijn ter wereld geweest, de zoutmijn in Salzburg.
Wat ik me daar nog van herinner is vooral de prachtige diepe meren die betoverend verlicht werden en het glijden van een soort glijbaan naar een ander niveau van de mijn.

Lees verder...

Fiep Westendorp (1916-2004) – illustratrice

Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat tekenares Fiep Westendorp geboren is was er onder andere een tentoonstelling van haar werk in het Meermanno Museum*)
Was, want ik heb op de laatste dag van de tentoonstelling haar werk daar bekeken.

Wie kent Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt niet? De illustratrice was Fiep.
Maar ook van Pluk van de Petteflet, Floddertje en het Verloren Schaap ( van Han G.Hoekstra) zijn door haar getekend.

Lees verder...

Rijksmuseum Twenthe

Aan de rijke textielbaron Jan Bernard van Heek (1863-1923)heeft Enschede zijn Oudheidkamer Twente te danken. Deze rijke meneer Heek had zo’n 140 kunstwerken aangeschaft waarvoor hij graag een museum in zijn geboortestad Enschede wilde bouwen. De plannen lagen er, helaas heeft hij zelf de opening(1930) niet mogen meemaken. Zijn familie heeft zijn museumwens echter mogelijk gemaakt; het museum kwam er: de Oudheidkamer Twente, *)  is er, zij het onder een andere naam, nog steeds. 
Het zeshoekig gebouw is in 1929 gebouwd naar een ontwerp in traditionalistische stijl van de architecten K. Muller en A.K. Beudt.

Door weldoeners en
schenkingen is de oorspronkelijke collectie van de familie Heek uitgebreid tot momenteel circa 8000 objecten uit de 13de eeuw tot heden.

Lees verder...

Yangtze foto’s

Ruben Terlou maakte voor de VPRO de documentaire; Ontmoetingen langs de Yangtze, een boeiende serie die de inwoners van China op een bijzondere manier liet zien.

Momenteel is er in
Museum Hilversum een tentoonstelling van de foto’s die Ruben maakte tijdens zijn reis.*)

Een tentoonstelling die je ook kunt zien zonder naar de t.v. serie te hebben gekeken. Zelf vond ik het wel een meerwaarde hebben. De  t.v. beelden kwamen weer terug toen ik de foto’s zag.

Lees verder...

Tentoonstelling: De Boeddha - Leiden

In het museum Volkenkunde in Leiden is t/m 14 augustus de tentoonstelling
De Boeddha, van levensverhaal tot inspiratiebron te zien.
Daarna gaat de tentoonstelling op tournee. Vanaf 23 september is deze tentoonstelling te zien in het Tropenmuseum.

Leiden is ook voor een niet-inwoner een geweldige stad om te bezoeken. Er zijn 5 parkeergarages en 7 parkeerterreinen én het Transferium. Vlak over de spoorwegovergang parkeer je de auto en klaarstaande shuttlebusjes brengen je het centrum in.
Als je klaar bent steek je je hand op als je zo’n duidelijk herkenbaar busje ziet of je belt het tel.nr. op hun kaartje. En dat alles zonder extra kosten. (alleen parkeergeld)

Het museum Volkenkunde is sinds 1935 gevestigd in het voormalig Academisch Ziekenhuis, een monumentaal gebouwencomplex. Erin is enorm veel te zien, maar deze keer waren we uitsluitend geïnteresseerd in de tentoonstelling De Boeddha

Lees verder...

Te zien: werk van Marius van Dokkum

Verlengd tot 17 januari de tentoonstelling van schilderijen en tekeningen van Marius van Dokkum in het Stadsmuseum in Harderwijk.

Humorvolle schilderijen waarop mega veel te zien is. Gewone mensen in hun dagelijks leven; een bejaard echtpaar die een computer proberen te begrijpen, een kleine kamer met een verjaardag vol met volwassenen waar tussen kinderen met hún bezigheden, een bejaardstel op een tandem bergopwaarts en een keuken/kamer van een alleenstaande man, compleet met volle vuilnisbak, poezen en een aanrecht met vaat.
Van Dokkum is een verhalenverteller, elk schilderij vertelt een verhaal, waar je lang naar kunt kijken om “alles” te ontdekken.
Sommige
 getekende voorstudies liggen in vitrines, leuk om te zien hoe zo’n schilderij ontstaan is.

Een aanrader.

Het Spaanse Huis

De laatste jaren vraag ik op mijn verjaardag “uitjes” , geen Amsterdamse, want die lust ik niet, maar “uitstapjes” Vrienden en familie gaan daar enorm creatief mee om, zo heb ik een strandwandeling gemaakt met een vriendin, ik ben met een zoon naar het winterpaleis van koningin Emma geweest , met een vriendin  heb ik gefietst  in Drenthe en met een andere vriendin ben ik  voor het eerst het Vondelpark in geweest. Vandaag ben ik, als verjaardagscadeau, met een bevriend echtpaar in het Spaanse Huis in Naarden geweest.

Lees verder...

De late Rembrandt

Dinsdag in het Rijksmuseum de tentoonstelling “Late Rembrandt” gezien.
De tentoongestelde werken zijn geschilderd, geëtst of getekend in de laatste 18 jaar van zijn leven. Als je reserveert krijg je tijden op waartussen je in het museum mag zijn. Ook met museumjaarkaart betaal je een toeslag voor deze exceptionele tentoonstelling, die bijzonder de moeite waard is. Wij hadden gereserveerd en konden vanaf 11 uur terecht.

Ook al is het een “gewone” dinsdag er staan rijen mensen te wachten om binnengelaten te worden, en ook in de zalen is het druk. In de hal hangen lampen die langzaamaan dalen en zich openvouwen, een prachtig schouwspel dat veel gefotografeerd wordt.We zijn binnen in een magische wereld.

Lees verder...