Pitch & putt

Om pitch & putt te spelen heb je geen golfbewijs  nodig. Je kunt naar een pitch & puttbaan gaan en spelen: eigen golfspullen  zijn niet nodig, je krijgt  er een tas met spullen mee.

Van alle pitch & puttbanen waarop we gegolfd hebben vinden we die van Strand Horst het fijnst. Een mooie, goed onderhouden baan langs het water. Eén hole is gelegen op een schiereilandje. Ben je goed dan sla je van de kant het schiereilandje op en speel je dan verder, heb je minder vertrouwen in je zelf, dan is een afslagplaats óp het eilandje en speel je vandaar naar de hole.

Vandaag was het prachtig weer. We begonnen op baan 9 en speelden tot baan 18. De laatste hole is bij het terras. Daar dronken we een drankje, om vervolgens bij baan 1 weer te starten om de rest van de holes te doen.

De zon scheen, bijen zoemden, de katjes lieten hun gele stuifmeel los, 2 zwanen waren aan het flirten en er zat een dagpauwoog op een speenkruidbloemetje. (Ook als we spelen hebben we oog voor de natuur om ons heen)
Bij tijd en wijlen speelden we briljant: mijn lief sloeg een hole in one ( kreeg daarvoor een drankje aangeboden) en ik had een supermooie putt. (Voor de rest was het gewoon fijn om er te zijn, want het resultaat was voor mij niet om naar huis over te schrijven)

Het echtpaar dat deze pitch & putt runt is aardig en  super relaxed en de sfeer is  dan ook heel ontspannen. Een ideale plek om je batterij weer even op te laden.

Industrieel erfgoed

Onze Brabantse vrinden hadden ons uitgenodigd om “iets” samen te bekijken (verrassing wat en waar)
We spraken af bij een benzinepomp aan de
NCB-laan in Veghel.
Onze Veerle (Belgische GPS) kon NCB-laan niet vinden!
Google wist ons wel te melden dat NCB,
Noord Brabantse Coöperatieve Boerenbond betekent!!
Na herhaalde pogingen met verschillende schrijfwijzen gaf de mogelijkheid
N.C.B.- laan Veerle de kans ons daar heen te brengen. Leve Veerle!

Na de begroeting daar en een paar honderd meter achter onze Brabantse vrinden aangereden te hebben kwamen we bij een groot industrieel erfgoed complex.
Dát was ons einddoel en gingen we een kijkje nemen!

Lees verder...

Treekerpunt

Wandelend door den Treek-Henschoten (Utrechtse Heuvelrug *) viel ons op dat we geen vogels horen of zagen. Compleet vogelloos liepen we in het 2000 hectare groot gebied.
Misschien lag het aan de heidevelden en de naaldbossen waar we over en doorheen liepen, waar de vogels in dit seizoen weinig te eten zullen vinden.
Later toen we onder de kale beuken liepen zagen we een paar meesjes en later nog een lijster scharrelen; het was wat “vogelkarig”

Lees verder...

De maand van de spiritualiteit

Van 13 januari t/m 12 februari wordt de maand van spiritualiteit gehouden, met tal van activiteiten.*) Deze spirituele maand heeft als thema Compassie, het vermogen om medeleven te hebben met anderen en met jezelf.

Rosita Steenbeek schreef het essay Maand van de Spiritualiteit 2017 met de titel  Heb uw vijanden lief”

 

 

 

*) zie http://www.maandvandespiritualiteit.nl/activiteiten2/

Campings

Wij gaan al sinds jaar en dag met vakanties kamperen met een vouwwagen en hebben dus heel wat campings meegemaakt in heel wat landen.
We zochten meestal kleine campings waar weinig “te doen” was, maar veel rust.
In Frankrijk waren (zijn?) kastelencampings met alles “erop en eraan”, wel wat duurder, maar de kinderen konden daar van alles*), dus wisselden we “soorten” campings met elkaar af.

Omdat we een hond hadden en die persé mee wilden nemen op vakantie was zo’n 14 jaar Frankrijk ONS vakantieland. (Bijna) Overal mag een hond daar mee op een camping. We stonden meestal langs beekjes, zodat met warm weer onze ( langharige) hond zich lekker kon verkoelen.

Toen de hond overleed konden we naar Engeland, waar een deel van mijn familie woont. Daar vonden we de eerste campings met een alarmcodeslot op het toilet, zodat het voor kon komen dat ik midden in de nacht manlief wakker schudde om de code van het toilet te horen. Hij, op zijn beurt wist dan alleen de code van het herentoilet, zodat ik midden in de nacht schichtig een herentoilet inschoot om te plassen.

Dit jaar “luxe” op vakantie met een camper in Nieuw Zeeland. De campings daar zijn zonder uitzondering geweldig. Meestal met keukens erbij: oven, magnetron, koel-en ijskast! Super.
Een camper heeft “alles” maar het is heerlijk om zo nu en dan even ruimte te hebben om te koken, af te wassen of je wasje te doen. Er waren campings bij die kookeilanden hadden, roestvrijstalen aanrechten waar je jezelf in kon spiegelen, was en droogmachines, droogmolens mét knijpers en alles brandschoon!!
Nergens een toiletrol onder de arm voor toiletbezoek, overal rollen genoeg en soms iedere dag een schoon handdoekje naast de wastafels. We waren “impressed”!!

 

*) paardrijden, filmkijken, tafeltennissen, waterpoloën, voetbalcompetities met kinderen van allerlei nationaliteiten, viswedstrijden kanoën, etc.

Street arts festival (Spoffin)

Amersfoort heeft een geweldige reputatie als het om straattheater gaat.
Ik heb in de loop der jaren er spectaculaire
street acts gezien.
Dit jaar op
Spoffin( 4 dagen) doen er professionele theatermakers uit 17 Europese landen mee

Op een aantal plaatsen in Amersfoort zijn openlucht straatpodia gemaakt en er zijn ook binnenoptredens (bv in een grandcafé, in de Observant en in de voormalige Prodentfabriek).

Wij kiezen bijna altijd voor buitenoptreden en hebben daar nooit spijt van gehad. We lopen langs diverse podia, soms val je “middenin” een optreden en een enkele keer kom je “net” te laat, maar altijd zien we onverwachte dingen.

Lees verder...

De oudste poffertjes kraam van ons land.

Een kleinkind op bezoek betekent vaak leuke dingen doen.
Ons kleinkind wil eigenlijk altijd alleen maar een aantal vaste dingen doen.
Nu hij 5 maanden niet bij ons gelogeerd had, wilden we behalve de vaste dingen: Goedendag zeggen tegen boerenpaard Bram, etalage van de Legowinkel bekijken ( we gaan nooit naar binnen) ijsje eten bij de plaatselijke ijssalon en met opa voetballen, ook iets “
anders” proberen. Een van die “nieuwe”dingen was naar een oudste ( 1875) poffertjeskraam van ons land gaan en poffertjes eten.

Poffertjes zijn een typisch Hollandse lekkernij, die vroeger op jaarmarkten werden gegeten (1820) en later veel op kermissen.
Deze poffertjeskraam trekt de laatste 65 jaar niet meer rond: vanaf eind april tot 11 september staat de kraam op de Brink in Laren.

Het was ook deze keer weer smullen. Onze kleinzoon vond het heerlijk. Minderleuk vond hij het aanvankelijk toen hij naar buiten moest om te plassen.
Om de zaak heen lopend zijn er
  achter twee mobiele toiletten, maar onze kleinzoon dacht dat “naar buiten gaan om te plassen” betekende dat hij tegen een boom moest plassen.
Een opluchting toen de toiletwagen in zicht kwam, want om op de Brink tegen een boom te moeten plassen leek hem niks. (ons ook niet)

De tuinen van Appeltern

Om bij Appeltern te komen moeten we met een pontje. Voor € 1,95 (een glanzende stuiver terug) brengt het veer ons over de Maas.

Sinds 1988 is er in het Land van Maas en Waal een
TuinInspiratiePark,  22 hectare groot en, naar zij zelf claimen Europa’s grootste en mooiste tuinenpark.
We zijn er heel veel jaren geleden al een keer geweest en toen was de verrassing groot. Nu weten we wat we kunnen verwachten en hoewel het park is uitgebreid klopte het idee dat we ervan hadden aardig.
Zoals een jongetje met zijn moeder op weg naar de ingang zei ”Hier kun je alleen maar lopen en kijken he? “

Er is een interactief systeem “de
fluistertour”, een apparaatje wordt bij binnenkomst uitgereikt, daarmee kan men, lopend door de tuinen, achtergrondinformatie horen over materialen ( wel even je email adres opgeven!)
Wij hoeven geen fluistertour en kennelijk is dat
heel bijzonder. Want de uitdeeldame vindt het maar niks: Ik zeg dat ik liever fluister met mijn lief dan dat ik naar zo’n ding luister, ze knijpt haar ogen samen en zegt “Zo U wil” en stopt het fluisterapparaat weer weg.
Ja zo willen we het!

Lees verder...

Art Laren ( 17 t/m 19 juni)

Dit weekend wordt de 21ste Openluchtkunstbeurs in Laren gehouden. Geïnitieerd door Kiwanis (netto opbrengst gaat naar Goede Doelen t.v. het welzijn van kinderen) en georganiseerd door de Stichting Art Laren.

Eigentijdse kunst wordt in en om een soort pagodetenten op de Brink (centrum Laren) bij de dorpsvijver tentoongesteld.

Op vrijdag namen we er een kijkje. De zon scheen deze keer, we hebben wel eens door de modder gebaggerd ondanks de houten vlonders die waren neergelegd. Zoveel water konden de standhouders toen niet aan. Laten we hopen dat dit weekend een mooi weekend wordt met veel bezoekers, want behalve kijkers moet  er natuurlijk ook (Goede Doel) gekocht worden.

Lees verder...

Dudok (18 juni Dudokfestival)

Geboren in Hilversum was ik al heel jong bekend met Dudok (Willem Marinus). Hij heeft het Gemeentehuis (geen stadhuis want Hilversum is een DORP) in Hilversum ontworpen. Mijn ouders trouwden er. Hij ontwierp de Noorderbegraafplaats (waar hij ook begraven werd in 1974) waar mijn vader later kwam te liggen. Ik zat op een lagere school die hij ontworpen had; de Vondelschool
Op de lagere school moesten we elke Koninginnedag ( Juliana was er toen nog) bij “zijn” Raadhuis zingen, de burgemeester nam dan deze aubade daar af.

Lees verder...

Natuurtip

Een geweldig natuurprogramma 3 weken lang elke avond  live van maandag t/m donderdag om 21.00 uur op BBC 2:

                                 SPRINGWATCH *)

Het is nu in de tweede week. Verborgen camera's in Golden Eaglenest, pimpel- en koolmezennest en onderandere in  een kluutnest.

Behalve over vogels ook over konijnen, herten, insekten,reptielen en vissen. Erg interessant en heel leuk gebracht. 

 

*) Er is ook een Autumwatch programma in de herfst! 

 

 

Do’s and Don’t's met olijfolie

Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd, het bestaat voor ongeveer 70% uit onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte vitamine E.

Olijfolie komt uit het vruchtvlees én de pitten van olijven.
De eerste persing heet extra vierge en wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Hierin kun je beter niet braden; dat kun je beter met de “gewone” olijfolie doen.
Zowel extra vierge als gewone olijfolie kun je het best donker bewaren, niet koud.

Olijfolie is een van de weinige oliën van Europese herkomst en komt uit de Middellandse zeegebieden.

Lees verder...

Op 26 mei naar je werk fietsen

 

Voorheen als ik van het Centraal Station naar mijn werk liep zag ik vaak bij de fietsenstalling toeristen foto’s maken van de vele fietsen  daar in etages gestald. Nederland is een echt fietsland. Dat realiseer je je niet zo, totdat je in een ander land komt en merkt dat het dat het daar niet normaal is dat iedere inwoner één ( of meer) fiets(en) heeft.
Behalve in Vietnam waar misschien niet iedereen een (brom)fiets heeft, maar wel iedereen erop zit (soms hele gezinnen op 1 fiets of brommer, een man aan het stuur, een kleinkind achterop, daar achter oma en voorop een groot pak) heb ik nergens zoveel fietsen gezien als in Nederland.

 

Kennelijk hebben veel (alle) Nederlanders wel een fiets maar zitten ze er niet op en moet Op-de-fiets-zitten gestimuleerd worden.  Dat doet Nationale Fiets projecten! Ze organiseert op 26 mei de Nationale Fiets Naar Je Werk Dag( voor de 10e keer!)
Het doel is meer dan 10.000 deelnemers te krijgen. Om 14.00 uur op 26 mei sluit de inschrijving (http://www.nationalefietsprojecten.nl/pageid=1022/Fiets_naar_je_Werk_Dag.html)

Als je meedoet steun je ook een goed doel: Het Foppe Fonds (zet zich in voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking, of omdat ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten)

 


 

 

Week van het bier

Van 19 t/m 29 mei wordt, voor de vijfde keer in Nederland, de Week van het Bier  georganiseerd.*) De week wordt geopend in Den Haag met het Nederlands Bierfestival
(19-21 mei) in de Haagse Grote Kerk en afgesloten met de
Nederlandse Brouwerijdagen (28 en 29 mei) waarbij Nederlandse Brouwerijen hun deuren voor publiek zullen openen.

Van bier weet ik niet zoveel van, anders dan dat het vroeger gedronken werd als “water” omdat het ”echte” water vaak besmet was en bier bij het brouwen aan de kook was geweest zodat ziektekiemen gesmoord waren.
Er zijn aardenwerken vazen gevonden (in het vroegere Perzië) van
 meer dan 7.000 jaar oud, die primitieve bieren bevatten, zo oud is bier dus al.

Lees verder...

Namaskar Mudra*)

Vandaag las ik, in de Happinez, dat er wereldwijd 750 miljoen boeddhisten zijn. Toen ik dat nazocht op internet vond ik daar een getal van 376 miljoen (topreligies wereldwijd**)
Nogal een verschil dus. Wat is de waarheid?

Lees verder...

Vrouwendag : 8 maart

Verleden jaar schreef ik op deze datum al het hoe en waarom van de Internationale Vrouwendag en hoe het ooit begonnen was.*)

Deze keer geef ik een tip over wat je als vrouw kunt doen om deze dag te vieren.
Kijk naar het werk van vrouwelijke kunstenaars op het event ”Meer dan muze”, een evenement dat vrouwenorganisatie Mama Cash in samenwerking met verschillende musea, podia en culturele instellingen organiseert:  "Vrouwen deze keer niet in de rol van muze, maar als choreografen, schrijvers, schilders, componisten, fotografen, dj’s en producenten. Vrouwenrechtenactivisten overal ter wereld gebruiken immers kunst om hun visie op de wereld te geven.”

Kijk op http://www.meerdanmuze.nl/ voor het programma in Weesp, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Arnhem.

 

*)  In 1911 deed de Duitse Clara Zetkin, tijdens de tweede Internationale socialistische Conferentie voor vrouwen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. (naar aanleiding van de staking van vrouwen in New York in 1908 voor betere werkomstandigheden).

 

De Beursfabriek

Het hele jaar door worden er Boekenfestijnen georganiseerd in grote hallen zoals de Jaarbeurs Utrecht) MECC Maastricht of WTC Expo (Leeuwarden)

Boekhandels kopen boeken in met recht van retour; de boeken die terugkomen bij de uitgever worden tegen gereduceerde prijzen weer op de markt gebracht.
Het Boekenfestijn koopt deze boeken en restvoorraden op bij uitgeverijen, boekhandelaren en boekenclubs.

Ze maken reclame met de verkoop van meer dan een miljoen boeken. Ook zijn er knutselspullen, puzzels en spellen, hobbyartikelen, ansichtkaarten en cadeaupapier.

Lees verder...

Tv en de week van de Euthanasie (13 tot 20 februari)*)

Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de euthanasiewet is aangenomen.(sinds de wet in 2002 in werking trad is er geen arts meer voor het overtreden van die wet vervolgd)

Ter gelegenheid van  15 jaar euthanasiewet wordt op dinsdag 16 februari om 22.55 uur op NPO 2 de film  “De strijd om het einde” uitgezonden over de geschiedenis van de eerste euthanasiewet ter wereld.

Op 15 februari wordt op NPO 2 om 20.25 wordt een documentaire uitgezonden over de Levenseindekliniek.

 

*) programma activiteiten is te vinden op www.nvve.nl/weekvan

 

 

 

 

 

 

 

 

De Zilveren Camera 2015

In Hilversum mediastad, zijn in het vroegere raadhuis,
nu
  Museum-Hilversum, tot en met 28 februari, ruim 200 winnende en genomineerde persfoto’s te zien. Fotojournalist Eddy van Wessel ( “Ik ben geen fotograaf, maar een mens met een camera”) won de zilveren camera in de categorie Buitenland.
In de meest ronde zalen zijn de foto’s tentoongesteld, niet ingelijst, maar allemaal met eenzelfde zwarte lijst omhangen, een bijzonder effect, dat helaas in de benedenzaal een beetje is “misgegaan”, daar trekken verschillende foto’s krom.

Lees verder...

Magnetron, oven en koelkast- tips

Als je in de zomer jarig bent of je hebt een “gastvol” weekend kun je de oven als koelkast gebruiken!
Plaats het ovenrooster zo hoog mogelijk in de oven en leg daar 4 (bevroren) koelelementen op.
Mocht de oven ontluchtingsopeningen in de deur hebben, dan moeten die natuurlijk wel afgesloten worden. Zó werkt de oven een tijdje als koelkast! Je moet maar op het idee komen.
Zelf gebruik ik meestal een koelbox, voor flessen ideaal, maar waar zet je de (grote) taart zo lang neer? Juist in de tot koelkast omgebouwde oven!

Over de oven gesproken, daar kunt u kruiden *) in drogen. Bakpapier op de bakplaat, kruiden erop  en de oven op de laagste stand tot ze broos worden.
In de magnetron kan ook, dan op de hoogste stand en ongeveer 4 minuten op keukenpapier laten drogen.
De kruiden kunnen natuurlijk ook in een bosje op een warme plek (zolder) omgekeerd te drogen gehangen worden. Dán zijn de kruiden na ongeveer 2 weken gedroogd.

Dan nog even een chique tip voor mensen die graag van verwarmde borden eten, dat kan in de magnetron. Spoel de borden met koud water af en zet ze in de magnetron. (15 sec. per bord)
Verwarmde borden kan ook op de ouderwetse manier: borden in een bak met heet water zetten en afdrogen voor gebruik.

 

*) houtachtige kruiden, rozemarijn, salie en tijm (Bascilicum, dille en koriander verliezen met drogen hun aroma)

 

Gratis



 Langs de weg staan soms posters. Vaak zijn ze DOM gemaakt en kun je niet de elementaire dingen lezen: Wat, waar en hoe laat!!! Aankondigen van een Evenement bijvoorbeeld: CONCERT en Performer staan groot vermeld, maar voor wanneer en waar moet je (tegenwoordig) maar op internet kijken. Vóór het internettijdperk reed je, als je er interesse voor had, tig keer langs en had dan vaak nog niet gezien wáár of wanneer het was.
Vandaag reed ik op een weg waar 3 borden achter elkaar meldde dat je tot maart GRATIS KON SPORTEN!!  In kapitalen de organisatie die dat aanbood.
Hoewel ik geen enkele interesse heb om te gaan sporten in een sportcentrum bleef de tekst op die poster me toch “even” bij.  Natuurlijk was de “gratis” tijd bedoeld om de adspirant sporter daarna een tijd aan het sportcentrum te binden en waarschijnlijk zijn die paar gratis maanden verdisconteerd in de rest van de prijs. Wat me bezig hield was het woord GRATIS!

Lees verder...

Nationale Tulpendag

16 januari wordt op De Dam de officiële aftrap van het Tulpenseizoen gegeven. *)
Er komen dan 200.000 tulpen op de Dam
Het
voorzitterschap (1 Jan 2016 t/m 30 juni) van Nederland van de Raad van de Europese Unie heeft de organisatie doen besluiten het thema van de tulpendag van dit jaar Europa mee te geven.

De tulp, die in 1594 vanuit Turkije kwam is één van Nederlands belangrijkste exportproducten: wereldwijd vinden 1,7 miljard Hollandse tulpen hun weg over de hele wereld.
Daarvoor moet de
tulp wel eerst 15 weken in een temperatuur van 9 graden staan, alvorens verder te groeien op een temperatuur van zo’n  17 graden.

Als ik ze zelf in een vaas (altijd glas) zet, doorboor ik met een speld altijd de steel vlak onder de bloem, zo gaan de bloemen niet hangen en blijven ze rechtopstaan.
Bovendien prop ik in de glazen vaas doorzichtig folie (dat vaak om de bloemen heen zit) Daar zet ik de tulpen in, ze staan dan beter verdeeld in de vaas én het lijkt net of ze in het ijs staan!

De naam tulp (officieel Tulipa) komt af van het Perzische woord tulipan, dat tulband betekent (het schijnt dat Ottomaanse sultans een tulp in hun tulband staken??!!)

Als het goed is heeft u, als u in het voorjaar tulpen in de tuin of op het balkon wilt, ze al in de aarde gestopt; de ideale tijd daarvoor zijn de maanden oktober en november. Maakt u zich niet ongerust over een strenge winter; Tulpenbollen hebben koude nachten en koude winters nodig (in een warm klimaat gedijen ze niet)

 

*)Op de Dam kunnen van 1 tot half 5 op 16 januari gratis tulpen geplukt worden

Amsterdam Light Festival

Tot 3 januari a.s. is het Amsterdams Light Festival te bekijken.
De Illuminade, de wandelroute, hebben wij gisteren gedaan (er is ook de mogelijkheid om met een boot  de vaarroute Water Colors te doen)

Iets meer dan 20 lichtkunstwerken zijn te zien langs een 3 kilometer lange wandelroute in de Weesper-en Plantagebuurt van Amsterdam.
De route begint in de buurt van het Waterlooplein, waar we in de Markenhovenparkeergarage de auto hadden gezet en in de speciale Festivalkiosk een programmaboekje kochten.

Lees verder...

Doe-het-zelf-kerst

Sommige kerst ideeën ontspruiten “zomaar” aan je brein, andere ideeën doe je op door dingen te zien, in bladen of in winkels. Ik zag een foto van een jampotje met daarop 2 ogen en een rood fluffy balletje als neus en een v vormig berkentakje als gewei. Ik heb het ook gemaakt, waxinelichtje erin en het werd een beeldschoon rendier. Niet alles hoeft uit een winkel te komen en er “gelikt” uit te zien.

Lees verder...

Kerstmarkten

Ieder jaar proberen we naar minstens één winter/kerstmarkt te gaan.
We hebben heel wat spectaculaire wintergebeurens gezien.

  • Vreeswijk, met duizenden waxinelichtjes, zonder elektrisch straatlantaarns of verlichte huiskamer, met verlichte boten in het water, sprookjesachtig,

  • Valkenburg, onder de grond, in de mergelgrotten

  • Gouda, verlicht met kaarsen

  • Deventer in Charles Dickensstijl

  • Aken (D) het plein met de kramen en lichtjes

  • Antwerpen,(B) Bourgondisch met veel “eetkramen”

Maar ook onverwachte leuke, kleine marktjes in kleine plaatsjes, of een grote hal mooi versiert en lekker warm en droog.

Er zijn er ook kerst/wintermarkten die een teleurstelling zijn, misschien ligt dat aan onze verwachtingen! Soms “passen we er niet” Zoals afgelopen zondag, kraampjes met dure dingen, juwelen, wijn etc. Snobistisch gedoe. Daar zijn we dan zo weer weg.
Na zo’n bezoek de natuur in,
  even tegenwicht voor alle bling bling.


 

 

Helleborus

Deze plant met witte bloemen wordt ook vaak kerstroos genoemd omdat de plant omstreeks kerst bloeit. De plant behoort tot het geslacht nieskruid.

Deze plant zat een beetje in het “verdomhoekje” omdat ze zwaar giftig zou zijn. Dat schijnt na nader onderzoek nog al mee te vallen (helleborine, de giftige stof bleek niet in de wortels te zitten) Vroeger werden de wortels gebruikt als braakmiddel en ook werd er niespoeder van gemaakt.
Ik heb nooit begrepen waarom je zou willen niezen en dus niespoeder zou willen gebruiken, maar het schijnt dat sprekers bang zijn in hun betoog te moeten niezen, dus v
ooraf willen niezen (???)
Aan je wenkbrauw trekken ( ook een beproeft middel om te gaan niezen) lijkt me dan een minder gevaarlijk middel.

Lees verder...

Kerstaanloop

Sinterklaas is weg (raar eigenlijk dat we hem met veel bombarie inhalen, maar nooit uitzwaaien!)
Na zijn verjaardag komen de kerstbomen binnen en begint bijna iedereen zich voor te bereiden op kerst.
De middenstand is zelfs vaak op ons, consumenten, voor en begint in november al met kerstetalages
Lees verder...

MAGIC SAND 2015: "A Christmas Story"

Voor de 5e keer werden dit keer zandsculpturen in de Wilhelminagroeve “gebouwd” Ieder jaar is er een nieuw thema; dit jaar was het thema: A Christmas Carol ,een kerstverhaal van Charles Dickens ( uit 1843) met als hoofdpersoon de vrek Ebenezer Scrooge.
Mega groot is hij in de grot te zien met  de geest Marley die ketenen draagt. Dit  hele tafereel is van “jong” rivierzand gemaakt.
Dit  rivierzand heeft een andere structuur dan “strandzand” dat door invloed van  de getijden “ronder” is en dus minder “stapelbaar”. Rivierzand is “hoekiger”.

Lees verder...

Betaalbare Kunst

De Kromhouthal in Amsterdam-Noord werd gebouwd als fabriekshal van Kromhout (scheepsbouw) en ligt aan het IJ. Van 29 oktober tot 1 november wordt er de Affordable Art Fair georganiseerd. De naam zegt het al “betaalbaar”, de prijzen van de kunstwerken
zijn van  € 100,- tot € 6.000,-
Het is de 10
de keer dat deze Kunstbeurs in Amsterdam wordt gehouden. Eerder was de beurs in Londen en in februari 2016 is Brussel aan de beurt.

Ik hoorde een docent aan zijn toehoorders uitleggen: “Misschien is veel wat we hier zien meer decoratie dan kunst”.
Is het kunst wat er aangeboden wordt?En wat is dan Kunst? Er is geen determinerende definitie van Kunst te
geven omdat kunst een sociologisch, psychologisch én historisch gebonden begrip is, dus continu in beweging.
Er zijn bijzondere objecten te zien, hele mooie, bijzondere en unieke.
Bijzondere werken: een portret van
Vincent van Gogh geheel gemaakt van verfkwasten in verschillende kleuren, pas te zien als je er dicht bijstaat. Een portret van een vrouwengezicht, ingelijst en geheel gemaakt van vogelveertjes.
Vierkante stillevens van geplastificeerde sla, een opengewerkt boomstammetje gevuld met waalstenen, een stuk hout met doorzichtig acrylaat, maar ook “gewoon geschilderde” schilderstukken, bronzen sculpturen en prachtige edelgesmeden sierraden. Een enorme diversiteit, leuk om te zien en misschien wel aan te schaffen.

Een echte aanrader!

Etan & Me, Pikin Slee

Het voordeel van een museumjaarkaart is ondermeer dat je “even” een museum inloopt, ook als je niet veel tijd hebt of als de entreeprijs nogal aan de hoge kant is en je niet weet of de tentoonstelling jouw “cup of tea” is.

 Ik liep “even” een tentoonstellingsruimte in het centrum van Hilversum in en zag er een tentoonstelling van Viviane Sassen.
Viviane Sassen is een beeldend kunstenares die internationaal furore maakt.
Museum Hilversum toont nog tot 13 december werk van deze fotografe onder de titel Pikin Slee, Etan & me.

Pikin Slee is het op een na grootste dorp aan de Boven Suriname Rivier, diep in het regenwoud van Suriname.
Dáár heeft Sassen deze, voornamelijk zwartwit, foto’s gemaakt.
Etan, is dé jongen in Pikin Slee die ze portretteerde. Deze foto’s zwart/wit contrasterend met een soort mintgroen zijn zeer indringend en bijzonder.
De tentoonstellingsruimte loopt rond en
 is licht ,aan de wand hangen de foto’s.
Ik was er alleen en kon de (voor mij)
 juiste afstand van de foto’s  nemen en werd geraakt door de intensiteit ervan.

Een aanrader!

Mondriaan/ Mondrian

Blaricum en Laren waren vroeger “kunstenaarsdorpen” Vele kunstenaars vestigden zich daar korte of lange tijd om er bv. het boerenleven te bestuderen en/of er inspiratie op te doen. O.a. Ferdinand Hart Nibbrig, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en de Gebroeders Dooyewaard woonden of verbleven in Blaricum en Laren. Piet Mondriaan woonde er van 1914 tot 1919 (Toen Mondriaan in Parijs woonde veranderde hij zijn naam in Mondrian.)

Lees verder...

Buitenlucht

Als je zorgen hebt, slecht kan slapen of niet lekker in je vel zit, helpt het om de natuur in te gaan.
Het lost niets op, maar het lijkt of de extra zuurstof je wat meer “lucht”geeft. Ik heb gehoord van mensen die hard lopen dat het ook een soort “ruimte maken in je hoofd is” Je rent, denkt niet meer aan je problemen, maar bent bezig met je hartslag en je adem.

Laatst was ik een beetje gestrest, waarom? Geen echte oorzaak. We reden langs de hei, we parkeerden de auto en liepen de hei over. De zon scheen en de Highlanders graasden (wat zijn ze groot van heeeel dichtbij).Er liepen meer mensen te kuieren, met en zonder hond. Mijn lief had mijn hand vast en we liepen eerst pratend over “dingen” die gebeurd waren en zouden gebeuren en daarna alleen maar stilte. Lopend, zon in het gezicht, voetjes in het mulle heidezandpad.

Het leek alsof langzaam de spanning door mijn voetzolen de grond introkken, verdwenen!
Een klein uurtje op de hei en ik was weer als “nieuw”.

Probeer! Het werkt!

Fairtradeweek

Heel veel jaren geleden toen ik, in de vakantie boodschappen deed bij een grote supermarktketen in Engeland kon ik (voor een klein bedragje) een katoenen tas  bij de kassa kopen. Als je voortaan de tas naar de winkel meenam (en dus geen plastic zakjes nodig had) kreeg je een kleine korting op je boodschappen. Hij zag er leuk uit met lieveheersbeestjes en er staat het Fairtradelogo op met daaronder choose cotton products with the Fairtrade mark.
Staat,  tegenwoordige tijd, want ik gebruik ‘m nog steeds (wel een reparatie her en der)
Tussen de  gelukskevertjes staat ook de tekst: Every bit helps. Daar geloof ik in: Alle kleine beetjes helpen. MIJN supermarkt hier in Nederland (Plus)  zegt de grootste verkoper van Fairtradeproducten te zijn .

Van 24 oktober tot 1 november is het FairtradeWeek,  een week waarin supermarkten en bedrijven en vele vrijwilligers zich extra inzetten voor eerlijke handel . Ook wordt het publiek geinformeerd over “de achtergronden” van de producten. Er zijn dan veel producten met het Fairtrade keurmerk in de aanbieding. Probeer ze eens en  
GA ER VOOR!

 

           Every bit helps!

 

Vooraankondiging: De Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht wordt jaarlijks georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties.
Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 11e keer georganiseerd
op zaterdag 24 oktober 2015.
Voor activiteiten bij u in de buurt kijk op; http://www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/

 

PA (perfect arranger)

Een tijdje geleden heb ik een wereldaankoop gedaan. Ik kocht een Perfect Arranger op een rommelmarkt! ( plaatje zie https://www.thegardengates.com/perfect-arrangers-p3499.aspx)

Voor iemand zoals ik, die ALTIJD bloemen binnen heeft staan (gekregen, gekocht of uit de tuin) is dit echt een handig dingetje!

Roestvrij staal, mag in de vaatwasser.
Hij kan in vaas, pot,pul,schaal of wat dies meer zij, daardoor kun je één bloem ergens (in het midden) in zetten of een stukje opmaken.

Gisteren kreeg mijn man, voor bewezen diensten, 9 giga zonnebloemen, beeldschoon!
(ik mag er ook naar kijken) Meestal staan die, wegens hun zwaarte, met kopjes naar beneden aan een kant van een vaas.

Nu heb ik mijn PA (soort spiraal) in een grote gele vaas gezet, water erin (en een heel klein scheutje bleekmiddel zei iemand die het weten kan) en staan ze allemaal met de kopjes naar dezelfde kant, rechtop.

Als je dit gele arrangement ziet kun je niet anders dan BLIJ worden!

Vooraankondiging: Vuurwerkfestival Scheveningen

Dit jaar is het programma:

Vrijdag    14 aug.    21.45  Polen en 22.30 Duitsland
Zaterdag 15 aug.    21.45 Japan en 22.30 Korea

Vrijdag    21 aug.21.45 Italie   en 22.30 Nederland
Zaterdag 22 aug 21.45 China en 22.30 Spanje

 

Echt een aanrader, geweldige sfeer.

Tips: ga je op het strand zitten neem vuilniszakken mee, dan trekt het zand niet zo koud op en neem warme kleren mee of doe ze aan. Er is genoeg te eten en te drinken te koop op het strand.
Wil je in een strandpaviljoen zitten  en daar kijken, kom dan vroeg want er zijn meer mensen die dat willen.


We zijn met velen, maar misschien zie ik je daar!
        


 


        

Aankondiging: Sterren kijken

De meteorenzwerm Perseïden (meest bekende meteorenzwerm) bereikt op donderdag 13 augustus 2015 rond 13 uur zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 85 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen.

In de nacht van 12 op 13 augustus kun je de vallende sterren bekijken. Er zijn op verscheidene plekken  in den lande mogelijkheden om "samen" te kijken en hierover uitleg te krijgen.

Galerie-en beeldentuin & meubel- en keramiekatelier

Bij Witharen, ongeveer 6 km van Ommen, staat een Meubel- en Keramiekatelier met rondom een Beeldentuin. Het werk van keramiste Thea Dijkema en van meubelmaker Louis van Vilsteren is te bezichtigen in hun ateliers.

Vanaf 11 juli a.s.  presenteert  k
unstenaar Hans Emmelkamp (1947)  zijn tentoonstelling  “Aan tafel”  in galerie de Schaapskooi van deze Beeldentuin. Speciaal voor de tentoonstelling “AanTafel” heeft Hans Emmelkamp een keuze gemaakt uit zijn werken waarin de tafelvorm een belangrijke plaats inneemt

De expositie, die op 11 juli geopend wordt door Han Hagen uit Zuidwolde, beeldend kunstenaar en conservator van beeldenpark de Havixhorst te Schiphorst, is te zien t/m 27 september gedurende de openingstijden van Galerie & Beeldentuin Witharen op donderdag t/m zondag van 11.00 -17.00 uur en op afspraak.

Witharenweg 24, 7738 PG Witharen 0523-676272 www.atelierwitharen.nl

Tibetaanse gebedsvlaggetjes voor 6 juli

De huidige dalai lama, een soort paus van boeddhisten, is de  14de in de rij.Toen in 1933 de 13de Dalai Lama overleed ging de Tibetaanse regering op zoek om zijn reïncarnatie te vinden. In 1937 werd er door regeringsambtenaren en hoge lama’s, een jongetje gevonden, waarvan ze, na zorgvuldig onderzoek, overtuigd waren dat hij die reïncarnatie is, hij heette Lhamo Thondup.
Lhamo is op 6 juli 1935 geboren als één van de zes kinderen van een boerenechtpaar in Amdo, Oost-Tibet.

In 1939, twee jaar na zijn herkenning, vertrok hij naar Lhasa (=hoofdstad Tibet) waar hij op 22 februari 1940 officieel als Veertiende Dalai Lama werd geïnstalleerd. Bij zijn inwijding werd zijn naam veranderd in Tenzin Gyatso.
De titel Dalai Lam betekent oceaan van wijsheid. Hier in het westen spreken we de Lama
aan met: Uwe Heiligheid.

Lees verder...

Boek: Het weerzien

In  “Het weerzien” weet je van te voren hoe het afloopt: Ralph gaat dood.
Het boek gaat namelijk over een man die op sterven ligt en over twee jeugdvrienden: Marnie en Olivier die gaan waken bij deze stervende Ralph.

Wij, lezers, “horen” aan het sterfbed hoe de hoofdpersonen elkaar ontmoet hebben, wat ze, heel jong met elkaar beleefd hebben en wie ze “werkelijk” zijn.

Het zijn hele bijzondere hoofdpersonen, Marnie heeft jong haar vader en haar broer aan een ongeluk verloren. Ook Ralph verliest zijn broer aan een ongeluk. Eigenlijk is Oliver de enige die uit een gelukkig, niet-gebroken gezin komt.

Hoewel de afloop bekend is, is de weg naar het eind boeiend.
Ik had het boek vannacht om half 3 uit, kon het niet eerder wegleggen.
De karakters zijn zo beeldend beschreven dat ze je buren zouden kunnen  zijn of familie.
Ook de randfiguren, als je die zo kunt noemen, Emma, Lucy ,David , Grace en Eva zijn heel beeldend neer gezet., bijzondere, maar reëel geschreven mensen
Op het moment dat ze ten tonele gevoerd worden komen ze “uit” de schaduw van de hoofdfiguren en zijn zij middelpunt.

Een aanraadboek, als je van relatieboeken houdt.[Eigenlijk vind ik “relatieboek” een snert benaming, maar dit is wel wat dit is, een boek over bijzondere, ingewikkelde relaties. ]

 

Lees verder...

Slakken

Ze zijn er weer. In mijn tuin en misschien ook in de uwe
Een van mijn planten zit alweer vol met afgevreten bladeren, daar word ik droef van, dus…

Eierenschillen platgewalst en in een kring om de plant gelegd. Slakken vinden die scherpe randjes van de eierschalen niet prettig aan hun onderkant en gaan daarom een andere kant op, zo heb ik me laten vertellen. Onlangs hoorde ik dat het ipv met eierschalen het ook met platgestapte (niet té fijn) schelpen kan.

Ook een plant in een pot heeft al gaatjes in de bladeren. Daar doe ik dan vaseline om de potrand  (ook de onderkant v.d.rand!) Geen slak die meer over de glibberige rand kan kruipen.

Charlotte Dermatons en kinderen

Verleden jaar november schreef ik over bovenstaande kunstenares en het succes dat haar boek bij ons thuis is.
Nu ben ik naar een tentoonstelling van haar geweest: Nederland is feest!  
Haar tekeningen tonen ons wat Nederland Nederland maakt; de bollenvelden, de aankomst van Sinterklaas, de Veluwe; allemaal zó herkenbaar.
De originele illustraties van het boek zijn er te zien. Er liggen vergrootglazen bij want Charlotte werkt soms met een penseel met één haar.

Op de zolder van Kasteel Groeneveld hangen 8 uitvergrote illustraties, daar kunnen kinderen de 7 terugkerende elementen zoals zwarte Piet, een gele ballon en een kaboutertje én de kinderliedjes die in de prenten verstopt zijn zoeken. De zolder is leuk ingericht  met een echte boot en een caravan (te zien op de tekeningen) om in te klimmen en in te spelen.

Toen ik er was, was er niemand anders. Heerlijk om ongestoord een tijdje naar één prent te kunnen kijken en steeds meer te  zien. [ nog steeds niet alle Pietjes kunnen ontdekken!]

Boekenfestijn.

De naam boekenfestijn  klinkt of je er een feest aan de gang is, confetti uit de lucht komt vallen en er ballonnen hangen. Niets is minder waar. Meestal is het een grote kale beurshal met lange rijen tafels met daarop meer dan een miljoen nieuwe boeken (kortingen van 60% zijn normaal en kunnen oplopen tot 90%.) en hobby artikelen. Die hobbyartikelen zijn in de loop van de jaren gigantisch uitgebreid. Hobbyartikelen is ook wel een “aparte” benaming voor wat er aan niet-boeken te koop is. Verjaarskalenders, kerstkaarten, grote pluche dobbelstenen, rug- en fietstassen, én spul om kaarten te maken, stempels, verf, klei, inpakpapier en penselen.

[In 1981 is De Centrale Boekhandel/Het Boekenfestijn opgericht. Het begon met het rechtstreeks in- en verkopen van encyclopedieën en is uitgebreid met studieboeken (vroeger veel studenten als bezoekers) en nu met “van alles”.

Lees verder...

Sneeuwklokjestapijt

In ’s Graveland ligt Gooilust, een buiten met een siertuin.
Begin maart loopt een siertuin niet over van kleur of aantrekkelijke uitziende planten. Toch namen vrienden ons er gisteren mee naar toe en was het zeer de moeite waard.

Lees verder...

Open/dicht tip

Enige dagen geleden verhaalde ik over mijn zoektocht naar speelgoedautootjes.
We hebben gisteren, in weer een ander dorp, gevonden wat we zochten: kleine speelgoedauto’s waarvan de deurtjes open en dicht kunnen.

De zaak heet Intertoys en er zijn winkels in heel Nederland ( zie: http://www.intertoys.nl/AjaxStoreLocatorDisplayView?catalogId=12551&langId=-104&storeId=10153)

 

Amer werd Eem

Vandaag zijn we geweest naar de, mijns inziens, gezelligste stad van Nederland:  Amersfoort. We gingen naar iemand toe, die er niet bleek te zijn. Dan  in- plaats-van maar even naar het centrum. Even kijken naar de kAde, een kunsthal die tentoonstellingen organiseert op het gebied van moderne kunst, vormgeving & design en architectuur.
De kunsthal kAde in het futuristisch uitziende gebouw waarin ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was gehuisvest werd in mei 2009 geopend en is ontworpen door de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg. Zijn uitgangspunt was een gebouw dat lijkt op een moderne stadswal.
NU  is de kAde  verhuist naar een, nog mooier en nieuwer gebouw er vlakbij ; het Eemhuis, ontworpen door Neutelings Rietdijk architecten uit Rotterdam. In dit nieuwe gebouw (in mei 2014 is de Kunsthal verhuist ) zit ook de Bibliotheek Eemland, archief Eemland en de organisatie Scholen in de Kunst.
In Amersfoort zijn wel erg veel zaken die een naam met het woord EEM erin hebben. Dat komt doordat de stad aan de rivier de Eem, vroeger de Amer ligt (voorde is doorwaadbare plaats in de rivier, vandaar de naam Amersfoort)
De Eem is overigens de enige rivier in Nederland die zijn oorsprong en zijn monding in Nederland heeft

Lees verder...

Kunstschatten uit 10 musea

Review van de tentoonstelling DWDD Popup in de rubriek "Dagelijkse dingen "  van vandaag. (klik ook lees verder aan)

Allard Pierson Museum Amsterdam
Nog te zien tot 25 mei 2015 

18 maart

Verkiezingen

De Provinciale verkiezingen  maken (nog) niet veel tongen los.
Weten we wat de leden van Provinciale Staten eigenlijk doen?En als we het NIET weten, willen we het wel weten?
Wat we weten is dat de gekozen Provinciale Statenleden binnen 3 maanden na de Provinciale Verkiezingen de leden van de Eerste Kamer kiezen.

Getallen:
De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden, de Eerste Kamer uit 75 leden
Het aantal leden van Provinciale Staten is afhankelijk van het aantal inwoners van de provincie en kan variëren van 39 tot 55 leden.
Om het even wat “moeilijker “te maken: bij de verkiezing van Eerste Kamerleden heeft  niet elk Statenlid een even zware stem. (Er wordt een  zogenaamde 'weging' uitgevoerd , belangrijk is dan het inwonersaantal van de provincie. Het inwonersaantal wordt gedeeld door het honderdvoud van het aantal Statenleden van de provincie. Die uitkomst is de “stemwaarde”.
De, op een partij in een provincie uitgebrachte, stemmen worden vermenigvuldigd met de stemwaarde. De uitkomst van deze som heet stemcijfer.) Dit is niet bepaald een “sommetje” dat te makkelijk te begrijpen is.

Lees verder...

Lege goededoelen flessen

Onze supermarkt heeft naast het legeflessenapparaat een bus staan voor statiegeldbonnetjes met daarbij een standaard met foldertjes.
Het werkt zo: je gooit de lege flessen in het apparaat, drukt op BON en krijgt een bon met daarop het bedrag van het statiegeld. Dat bonnetje kun je, zoals gebruikelijk, bij de kassa inleveren tegen contact geld. Je kunt ook, als je het missen kunt, het bonnetje in de daarvoor bestemde bus doen. Dan komt dit geld terecht bij Stichting LosCachorros (2000 opgericht). Deze Stichting zet zich in voor straatkinderen in Peru.
50 cent lijkt niet veel, maar als veel mensen het doen………

www.loscachorros.nl

Lees verder...

Week van de euthanasie

Al heel lang ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Euthanasie, kortweg NVVE genoemd.  De NVVE vindt dat ieder mens het recht heeft om waardig te sterven.

Lees verder...

China Light Festival

Naar de Botanische tuinen in de Uithof (Utrecht) ga je normaliter als het licht is, dan kun je de planten, bomen, struiken en andere natuur goed zien.

Nu het Chinese Light Festival in de Botanische tuinen is neer gestreken is de avond HET moment om daar rond te lopen. Sprookjesachtige lichtsculpturen staan in de tuinen opgesteld. Het lijken figuren van een soort nylon stof, niet genaaid maar geplakt met lichtjes erin.

Lees verder...

Charlotte Dematons

Geboren in Frankrijk en maakster van het (kinder)boek: NEDERLAND.
Een prachtig boek (zonder tekst) met Nederlandse streken en hun kenmerken, zoals de Veluwe, de Waddeneilanden, Amsterdam en bijvoorbeeld Den Haag op Prinsjesdag.
Wat is er zo bijzonder aan dit boek? En waarom zijn kinderen er dol op?

 

Lees verder...

Wereldwinkels

Soms heb je van die leuke, onverwachte ontmoetingen waardoor je op een doe-ideetje komt.
Bij de supermarkt kwam ik een oud-collega van de Wereldwinkel tegen.(ik heb jarenlang in de winkel gestaan, in commissies gezeten en de pr verzorgd) Zoals zo veel medewerkers bij wereldwinkels, is ook dit een enthousiaste vent die, als je met hem praat, je zo warm maakt voor “zijn” winkel dat je er meteen heen wil.( hij doet nu de pr!) Hij vertelde onder andere dat de kerststalletjes gearriveerd zijn
Lees verder...

Walking in your landscape.

Vroeger was het een Raadhuis, daarna werd het “Goois museum” met voornamelijk de lokale geschiedenis tentoongesteld, nu heet het Museum Hilversum.(Kerkbrink 6 Hilversum)
De kern van dit, in hartje Hilversum gelegen, gebouw is zo’n 250 jaar oud. Op de eerste verdieping kan weer getrouwd worden.

Lees verder...

Uitgaanstip: International jewellery Art Fair

In 13 jaar tijd is de Sieraad  Art Fair uitgegroeid tot de grootste en meest internationale sieraadkunstbeurs van Europa,

Hier worden sierraden door de kunstenaars zelf (waaronder aanstormend talent van internationale academies)  aan het publiek verkocht.

6 nov.      14 -21 uur

7,8,9 nov 11- 18.uur

Lokatie: Westergasfabriek (Klönnenplein 1,Amsterdam) 

Een lichtflits in De Rijp

Met een vriendin ging ik een sentimental journey  maken naar de plaats waar haar ouders vandaan kwamen, het Noord-Hollandse dorpje De Rijp. We liepen langs de huizen die voor haar familie betekenis hadden gehad, bezochten de begraafplaats, lazen de opschriften op de grafzerken en dronken koffie in De Walvis (de Rijp was in de17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend, dankzij de walvisvaart) Lees verder...

Lopen/fietsen: Kunst kijken

In Nederland zijn, vaak in de weekends, kunstroutes uitgezet. De kunstroutes die ik gelopen heb waren altijd vrij toegankelijk (portemonnee in de zak, tenzij je Kunst kopen wil) D.m.v. internet kan iedereen in zijn of haar buurt kijken waar zo’n route georganiseerd wordt. Ik heb al diverse keren een kunstroute gelopen in verschillende plaatsen en heb elke keer genoten.
Niet alleen zie je soms hele mooie dingen, maar je komt op plekken waar je anders niet binnen komt, namelijk in een kunstenaarshuis of atelier. Niet zelden ben ik door het hele huis rondgeleid omdat ik niet alleen de kunst maar het hele huis zo apart ingericht vond.

Lees verder...